Clinica Naos
  • ACASĂ
  • SPECIALIȘTII
  • ABC-UL CHIRURGIEI ORTOGNATICE
  • PARTENERI
  • INTERVIURI
  • EVENIMENTE
  • CONTACT
  • English
  • Română

Chirurgia ortognatică

Este o specializare modernă, complexă și de dată relativ recentă, o ramură a chirurgiei care a avansat foarte mult în ultimele două decenii.

Un ABC al ortognației este dificil de realizat, datorită complexității disciplinei. Regăsiți mai jos o ”vulgarizare” a ortognației printr-o selecție menită să faciliteze înțelegerea etapelor procesului: de la diagnostic până la stabilirea planului de tratament, intervenție chirurgicală și recuperare. Pentru detalii sau dezvoltări ale subiectului, vă așteptăm la NAOS, prima clinică de chirurgie ortognatică din România, fondată de un pionier al domeniului, Dr. Ion Nicolescu.

Chirurgia ortognatică reprezintă intervenția asupra oaselor maxilare dezvoltate insuficient sau în exces, simetric sau asimetric, cu scopul de a îmbunătăți trei aspecte fundamentale: mușcătura, respirația și estetica. Procesul este complex și de durată – rezultatele însă fac ca răbdarea să fie răsplătită. Iată care sunt pașii:

  • Depistarea problemei

    Pacienții de chirurgie ortognatică sunt în general ușor de identificat, prin recunoașterea unui aspect facial specific. Îți poți da seama singur că ai putea avea o problemă în cazul în care ai fața prea lungă sau prea scurtă. Din punct de vedere al profilului facial, analizează în ce măsură acesta este convex sau concav. În cazul profilului convex, sau ”de pasăre”, maxilarul inferior (mandibula) este mult prea în spate în comparație cu cel superior. La profilul concav, bărbia este mult mai în față. Nu în ultimul rând, aceste anomalii sunt asociate de multe ori cu asimetrii evidente, mai ales ale mandibulei.

    Este adevărat însă că nu mulți sunt cei care acceptă că ar putea fi ”greșiți” – deși anomaliile de mai sus sunt mult mai frecvente decât vă imaginați!

  • Care sunt pașii pentru evaluare?

    În măsura în care te identifici într-una din situațiile descrise, următorul pas ar trebui să fie consultarea medicului specialist ortodont. În urma examenului dentar, care relevă raporturile nefuncționale, se poate face o evaluare completă.

  • Planul de tratament

    După evaluare, medicul ortodont propune soluția de tratament. Sunt două direcții posibile: cu sau fără chirurgie.

    Varianta tratamentului complet, în care tratamentul ortodontic este asociat cu intervenția chirurgicală pe suportul osos, aduce cele mai multe beneficii pentru pacient. Opțiunea fără chirurgie este o situație ”de graniță”. Din punct de vedere funcțional, se poate obține în anumite cazuri o mușcătură stabilă, dar nu rezolvă aliniamentul corect al dinților, problemele de respirație și nemulțumirile de estetică facială.

    Durata întregului tratament este de aproximativ doi ani. Se disting trei etape principale: pregătirea ortodontică, intervenția chirurgicală și finalizarea prin tratament ortodontic. Acest tratament se poate complica atunci când există afecțiuni dentare și necesită proceduri suplimentare stomatologice.

  • Pregătirea ortodontică

    Durează aproximativ un an și are rolul de aliniere a dinților conform planului de tratament.

    În această perioadă, pacientul începe totodată să înțeleagă și să exprime care sunt doleanțele sale din punct de vedere estetic. Intervenția pe infrastructura osoasă a feței duce la modificări estetice benefice pentru pacient.

    Astfel, înainte de intervenția chirurgicală, au loc discuții în detaliu între pacient, ortodont și chirurg, pe bază de poze profesionale. Pacientului i se acordă timpul necesar să se gândească și să se autodescopere din punct de vedere estetic.

  • Intervenția chirurgicală

    Procedura de chirurgie ortognatică presupune o fracturare a oaselor maxilare, produsă dirijat la nivel prestabilit, cu poziționarea fragmentelor în noua situație dorită și contenționarea lor cu plăcuțe și șuruburi de osteosinteză.

    Programele software 3D specifice simplifică de asemenea intervenția.

    Toate procedurile se fac prin gură, eliminând astfel orice cicatrice la exterior. Se folosește instrumentar performant pentru secționarea osului și, în funcție de situația clinică și de rezultatul dorit, se intervine doar pe maxilar, mandibulă sau menton, pe toate trei sau în combinație de două.

    Intervenția se face sub anestezie generală, în condiții de spital, iar o procedură complexă durează în jur de 4 ore.

  • Perioada de recuperare

    Tehnica operatorie modernă, precum și plăcuțele și șuruburile folosite pentru contenție fac posibilă deschiderea gurii imediat postoperator, cu reluarea funcției masticatorii. Acest lucru permite evaluarea imediată a rezultatului și reduce perioada de recuperare postoperatorie la 10-14 zile.

    Deschiderea gurii este progresivă, prin adaptarea musculaturii la noua situație anatomică, recuperarea fiind de 75-80% în primele două săptămâni.

    Rezultatul final estetic se evaluează la șase luni postoperator.

  • Ortodonție după chirurgie

    După operație, oasele și dinții sunt într-o relație corectă, iar tratamentul ortodontic va continua, astfel încât să se aducă toți dinții în contactul optim dorit.

În loc de concluzii

Chirurgia ortognatică aduce beneficii funcționale și estetice extrem de valoroase pentru pacienți, precum și rezultate performante pentru ortodonți. Cheia constă în dezvoltarea unui parteneriat între toți cei trei actori implicați în tratament.

Copyright Clinica NAOS - 2016